top of page

Sempozyum Hakkında

 Bilindiği üzere madencilik faaliyetlerine gösterilen olumsuz tepkiler, öncelikle çevresel etkilerden kaynaklanmaktadır. Görsel kirlilik diye tabir edilen ocağın görünümü, atık barajı veya stok sahalarının görüntüsü ve çevreye olabilecek olumsuz etkiler, göze batan ilk olgulardır.

 

 Her ne kadar olumsuz örnekler daha çok göze batsa da; ülkemizdeki iyi uygulamaların halka anlatılamadığı, bir gerçek olarak karşımızda durmaktadır. Madencilik faaliyetlerine karşı olanlarda farkındalık yaratmak için başta zeytinlik, üzüm bağları, ağaçlandırma, lavanta sahaları, peyzaj düzenlemeleri gibi aktiviteleri duyurarak dikkatlerini madencilik sırasındaki ve sonrasındaki iyi uygulamalara çekmenin faydası olacağı düşünülmektedir.

 

 Gelişmiş ülkelerde, madencilik sırası ve sonrası faaliyet olarak rehabilitasyon ve arazi ıslahı konuları çözülmüş olduğu; endüstriyel miras, mimari yapıların değerlendirilmesi, sosyo-ekonomik faaliyetlere, psikososyal desteklere odaklanıldığı görülmektedir.

 

 Bunlara ilave olarak, endüstriyel miras ve arkeoloji alanlarındaki çalışmalara yapılan katkılarının ortaya konması ve madenciliğin kültür ve sanatla birlikte sunulması ile entelektüel çevrelere ulaşılabileceğine inanılmaktadır.

 Bu kapsamda Maden Mühendisleri Mesleki Gelişim Derneği (MMMGD);  Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ve Madencilik Türkiye Dergisi ile birlikte 22-24 Mayıs 2024 tarihlerinde “Uluslararası Madencilik Sonrası Faaliyetler Sempozyumu” düzenleme kararı almıştır.

Türkiye'de Madencilik Sonrası Dönem

Ülkemizde madencilik sonrası dönemde çoğunlukla peyzaj düzenlemesi, ağaçlandırma, üzüm bağları oluşturma, lavanta ve zeytin ağaçları dikimi gibi çalışmalar yapılmaktadır.

 TKİ tarafından yürütülen arkeolojik kazılar, TTK tarafından gerçekleştirilen endüstriyel miras uygulamaları da ender örneklerdir. Rezervi biten açık ocak basamaklarının güneş enerjisi üretimi için kullanılması hazırlıkları da duyulmaktadır.

 Maden ve çevre mevzuatımız da, madencilik sonrası dönem için bu faaliyetlere odaklanmaktadır. “Madencilik Faaliyetleri ile Bozulmuş Arazilerin Doğaya Yeniden Kazandırılmasına Dair Yönetmelik” ve “Maden Kanunu (32. Madde)” bu konudaki faaliyetleri düzenlemektedir.

Düzenlemelerin sadece peyzaj ve ortamın rehabilitasyonu üzerinde yapıldığı gözlenmektedir.

 MMMGD Hakkında

Maden Mühendisleri Mesleki Gelişim Derneği (MMMGD),“Türkiye'de maden mühendislerinin uzmanlık alanlarında yetkinlik kazanmaları, çalışma alanları ve madencilik ile ilgili teknolojilerin geliştirilmesi için faaliyet göstermek, maden mühendislerini bir araya getirmek, üyeleri arasında teknik ve sosyal alanlarda dayanışma sağlamak ve ülke madenciliğinin gelişmesi, mevzuat düzenlemelerinde katkı koymak ve maden mühendislerinin özlük haklarında düzenleme için çaba göstermeyi” amaçlamaktadır.
MMMGD, maddi kazanç amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütü olarak, başta üyeleri olmak üzere; maden profesyonellerinin, CRIRSCO ve UMREK standartları doğrultusunda, sürekli mesleki gelişimleri ile ilgili eğitim vediğer gerekli çabaları göstermek üzere yapılandırılmaktadır.


Neden Zonguldak?
Avrupa’da, madencilik sonrası faaliyet olarak,rehabilitasyon ve arazi ıslahı konuları çözülmüş, endüstriyel miras, mimari yapıların değerlendirilmesi, sosyo-ekonomik faaliyetler ve psiko-sosyal desteklere odaklanıldığı görülmektedir. Bu nedenle; sempozyum; Türkiye’de endüstriyel mirasın en iyi uygulamasının 
olduğu Zonguldak’ta, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ile birlikte düzenlenmektedir.

 

Neden Madencilik Türkiye Dergisi?
Madencilik Türkiye Dergisi, ana faaliyet amacı sektör içi iletişimin sağlanması olmakla birlikte son yıllarda ortaya koyduğu yayınlar ile madencilik sonrası faaliyetler, madenciliğin sosyal ve çevresel etkileri gibi konularda çalışmalar yürüterek ülkemizde madenciliğe karşı oluşan olumsuz bakış açısının değiştirilmesine yönelik olarak da faaliyet göstermektedir. Özellikle çocuk madencilik dergisi, maden rehabilitasyon bilgi bankası, web siteleri ve sosyal medya hesapları ile sektörde çok fazla değinilmeyen ancak göz önünde bulundurulması gereken konularda yayınlar yapmaktadır. Bu nedenle sempozyum Madencilik Türkiye Dergisi desteği ile birlikte düzenlenmektedir.

IPMS - STK'lı Paylaşım Türkçe (1).jpg
PM GEZİ PROGRAMI TÜRKÇE (1).jpg
konuşmacılar

KONUŞMACILAR

BAŞLIK ENG KONUŞMACILAR 1.jpg
BAŞLIK ENG KONUŞMACILAR 2.jpg
IPMS KONUŞMACILAR-3.jpg
IPMS KONUŞMACILAR-4.jpg
IPMS ANNA KONUŞMACI TÜRKÇE.jpg
IPMS SON REVİZE EMİNE CAN KONUŞMACI TÜRKÇE.jpg
IPMS HERMAN MİSAFİR KONUŞMACI.jpg
IPMS KONUŞMACI METİN AKTAN.jpg
IPMS MİLEDA KONUŞMACI TÜRKÇE.jpg
IPMS REGIO SPEAKER.jpg
IPMS MİSAFİR KONUŞMACI TANSEL DOĞAN.jpg
IPMS MİSAFİR KONUŞMACI DİMİTRİS.jpg
IPMS KONUŞMACI ÇAYELİ.jpg
Danışmanlar

DANIŞMANLAR

IPMS DANIŞMAN ABDÜLKERİM YÖRÜKOĞLU.jpg
IPMS CANER ZANBAK REVİZE TÜRKÇE.jpg
IPMS DANIŞMAN revize CEMİL ÖKTEN TÜRKÇE.jpg
IPMS DANIŞMAN EMİN ULU TÜRKÇE.jpg
IPMS DANIŞMAN FUNDA KERESTECİOĞLU TÜRKÇE.jpg
IPMS DANIŞMAN MEHMET KAYA TÜRKÇE.jpg
IPMS DANIŞMAN SEYFİ KULAKSIZ.jpg
IPMS DANIŞMAN VEDAT OYGÜR.jpg
bottom of page